Ziua Francofoniei

Duminică, 20.03.2011 (Ziua Francofoniei), 21 de elevi uniriști au participat la Festivalul național de cântec francez de la Buzău, festival intitulat FRANCOCHANSON.

Cele trei trupe au obținut patru premii:

  • Trupa LES PIAFS (elevi din clasa a XI-a F) – Premiul întâi la secțiunea grup vocal
  • Trupa LES MATHEUX (elevii din clasele a XI-a E si a XI-a A) – Premiul pentru originalitate + Mențiune (grup vocal)
  • Trupa NON (elevi din clasa a XI-a F) – Mențiune (grup vocal)

Succesul elevilor uniriști la acest festival se datorează în primul rând experienței: două trupe (LES PIAFS și LES MATHEUX) au participat pentru a doua oară la acest concurs, în al doilea rând pasiunii pentru muzică și pentru limba franceză și nu în ultimul rând repertoriului ales (Charles Aznavour, Ingrid și Jessy Matador).

   Les PIAFS au avut curajul să cânte în limba franceză o piesă foarte veche ("Mână ,birjar" din repertoriul lui Jean Moscopol) care a uimit și încântat publicul. Piesa "Les comediens" din repertoriul lui Charles Aznavour a avut parte de o adevărată punere în scenă: fracuri, jobene și doi clowni care au dansat pe ritmurile melodiei. Această trupă a obținut Premiul I iar echipa a fost formată din elevele Roxana Neagu, Oana Bogzaru, Simona Noapteș, Simona Bacău, Ramona Coșoreanu, Alexandra Ivan, Oana Mocanu și Dorina Anton.

   Les MATHEUX e o trupă formată din "matematicieni" în devenire (Anca Postolache, Andromeda Sonea, Delia Cristache, Diana Străuneanu, Alexandru Grama și Adrian Oprea). Ei sunt excepția care confirmă regula: talentul artistic nu ține neapărat de profilul filologie. Cu piesa "Allez! Ola! Ole!" au făcut să explodeze sala, drept pentru care au primit Premiul pentru originalitate și Mențiune.

   Trupa NON formată din Elena Raduță, Andreea Lupu, Ionelia Mîrza și Mădălina Negrea a primit Mențiune. Un amănunt interesant: Madalina studiază germana și a început să învețe franceza din dorința de a participa la acest festival. La secțiunea grup vocal au participat 11 trupe din Brăila, Buzău și Focsani. A consemnat, prof.Claudia Lepădatu.