România 100.2100.152 - Bucegi-Valea Prahovei, 6-8 octombrie 2017
Am fost în perioada 6-8 octombrie, în Bucegi. Pentru România. Și pentru toți uniriștii care simt românește. Nu am conștientizat ce aventură ne aștepta. Doar ne închipuiam cum vor fi cele 3 zile în care urma să aflăm alte valori ale țării noastre.
Sosise și ziua de vineri, într-un sfârșit, după multă nerăbdare, ziua în care trebuia să plecăm. La ora 8 am pornit la drum într-un autocar plin de copii dornici de aventură și cunoaștere. În drumul nostru spre cazarea de la Bușteni, o pensiune minunată cu condiții pe măsură, am oprit să vizităm Mănăstirea Sinaia. Aceasta este o mănăstire creștin-ortodoxă de călugări. Între 1690-1695, Spătarul Mihail Cantacuzino construiește partea veche a mănăstirii, cu biserica mică, una din primele construite în stilul brâncovesc. A numit-o “Mănăstirea Sinaia” în amintirea pelerinajului său la Ierusalim și Muntele Sinai. Nu a fost niciodată închinată. Între 1842-1846 este construită partea nouă a mănăstirii, cu biserica mare, care a fost refăcută între 1897-1903. După aceea ne-am continuat drumul spre cazare. La ora 20 am luat masa și am mers în camere pentru a ne odihni pentru următoarea zi în care trebuia să urcăm pe munte.
A doua zi am luat masa la ora 7, după care am urcat în autocar și am mers să luăm telecabina. Trebuia ca la ora 9 să urcăm, însa vântul ne-a stricat planurile, dar nu pentru mult timp, astfel încât la ora 10 condițiile meteorologice ne-au permis urcarea. Ne-am continuat drumul către Babele. Acestea sunt “martori de eroziune”, formate prin erodarea eoliană diferențiată a diferitelor strate geologice în care sunt sculptate (conglomerate cretacice) și se găsesc în imediata vecinătate a cabanei cu același nume. Următorul obiectiv, Sfinxul, un megalit antropomorf situat la 2216 metri altitudine. Originea numelui Sfinxului este datorată asemănării sale cu un cap uman, mai exact cu Sfinxul Egiptean, formarea lui fiind datorată eroziunii eoliene. Format dintr-un bloc mare de piatră ce a căpătat forma de astăzi într-un timp foarte îndelungat, Sfinxul din Bucegi, aflat pe platoul Bucegi, măsoară 8 metri în înălțime și 12 metri în lățime. Din punct de vedere istoric și chiar mistic, Sfinxul este reprezentarea unei divinități supreme din timpuri pelasge. La o oră și jumătate, poate chiar două, ne-am și aflat la Crucea Eroilor Neamului - denumită popular și Crucea de pe Caraiman - un monument construit între anii 1926-1928 pe Muntele Caraiman, la altitudinea de 2291 metri, pentru a cinsti memoria eroilor neamului căzuți în Primul Război Mondial. La baza vârfului Caraiman se află orașul Bușteni. Cu încredere, ne-am continuat drumul 4 elevi, alături de domnul profesor Octavian Dragomir, spre Vârfurile Bucura și Omu, cu o altitudine de 2503 metri, respectiv 2505 metri. Un drum care ne-a epuizat fizic, însă am căpătat iarăși forțe după vizita la Cabanu Omu. Fără nicio posibilitate de a ajunge la timp pentru a prinde telecabina, ne-am întors la cazare prin Valea Cerbului, un drum lung și obositor, pe alocuri periculos, dar foarte spectaculos. Am ajuns sleiți de puteti, și chiar cu bătături, însă experiența pe care am avut-o este de neuitat.
A treia zi, ziua plecării, a fost mai mult una de odihnă, în ciuda faptului că ne-am trezit la 7 pentru a lua masa și pentru a pleca, însă drumul spre casă a fost prilejul perfect pentru a ne recăpăta puterile. Pe parcurs, am mai vizitat și alte obiective turistice, pe care eu însumi le mai văzusem sau eram prea obosit pentru a o face, insă cu toții ne-am bucurat de cele 2 ore și jumătate în Brașov, timp în care am fost liberi să mergem unde vrem, și ne-am distrat foarte mult. Părinții ne așteptau nerăbdători, dornici să afle despre aventurile trăite de noi.
Am ajuns acasă foarte obosiți, însă cu sufletul împlinit și cu mintea luminată de noile obiective culturale şi turistice pe care nu le mai văzusem până atunci, amintiri de neuitat pe care le-am povestit și părinților, care au fost și ei uimiți de aventura noastră. Consider că acest proiect oferă elevilor posibilitatea de a cunoaște cu adevărat valorile țării noastre, iar eu aș merge din nou cu drag într-o altă aventură, alături de România 100.2100.152.
Câteva opinii sugestive ale celor implicaţi în proiect:
„Experiența mea din Bucegi a fost unică, deoarece am avut ocazia să văd obiective nevizitate până atunci, cum ar fi Crucea de pe Caraiman și cele două vârfuri de peste 2500 metri, Bucura și Omu. Mulțumesc coordonatorilor proiectului pentru că mi-au oferit această ocazie, de a participa în proiectul România 100.2100.152”
Ifrimenco Alexandru
„Excursia din Munții Bucegi m-a făcut sa văd cu alți ochi bogățiile țării noastre. Aștept cu multă nerăbdare următoarele excursii din cadrul proiectului România 100.2100.152”
Dumitrache Răzvan
„Mă simt împlinit pentru că am văzut atâtea obiective turistice din minunata noastră țară, și am realizat că avem atâtea comori cu care ne putem mândri. Proiectul România 100.2100.152 mi-a oferit șansa să explorez mai multe locuri speciale din țara noastră. Încă nu am văzut tot ce are de oferit România, așa că aștept cu zâmbetul pe față următoarele excursii.”
Manole George
Semnat,
Noi, cei care nu ne-am săturat de România. Şi nici de CNU