România 100.2100.152 - Acțiunea "100 de eroi prind rădăcini la 100 de ani de la Marea Unire", 4-5 noiembrie 2017
Am fost, în 4 şi 5 noiembrie 2017, să plantăm 100 de stejari, pentru 100 de eroi. Şi pentru toţi uniriştii care simt româneşte. Am mers în două localităţi din zona subcarpatică, Bordeşti şi Năruja, să arătăm că ne pasă. Şi că eroii sunt pentru noi cei mai importanţi, pentru că, fără ei, noi nu am fi existat astăzi. Fără ei, România ar fi arătat altfel sau n-ar fi existat deloc. Prin urmare, orice formă de recunoştinţă a generaţiilor actuale pare insuficientă în raport cu sacrificiul lor. Este motivul pentru care 100 de eroi putneni vor prinde rădăcini, pentru a rămâne vii în conştiinţa generaţiei de astăzi, dar mai ales a generaţiilor care vor veni, pentru că eroii noştri trebuie să reprezinte un reper important, dacă vrem să nu dispărem ca naţie. Într-o lume grăbită, aflată într-o globalizare rapidă care nivelează orice valori, trebuie să păstrăm „cu dinţii” aceste repere.
60 de unirişti frumoşi au răspuns prezent! Probabil mulţi alţii au aflat prea târziu sau au fost pur şi simplu implicaţi în alte activităţi mult mai importante pentru ei şi n-au reuşit să ajungă, deşi şi-ar fi dorit să participe. 60 de copii frumoşi la suflet au înţeles că rădăcinile sunt importante. Şi-au lăsat temele deoparte, au renunţat la o zi de odihnă sau la a merge cu părinţii la mall şi au venit să arate că le pasă. La CNU, în această toamnă, dar şi pe tot parcursul anului 2018, anul Centenarului, CEI CARE AU FOST vor fi cei mai importanţi, fiindcă, fără ei, nu vor fi CEI CARE VOR VENI.
Mulţumim, dragi unirişti, pentru implicarea voastră în proiectul România 100.2100.152 şi vă aşteptăm să ne fiţi alături şi la acţiunile noastre viitoare.
Semnat,
Noi, cei care nu ne-am săturat de România. Şi nici de CNU.
Impresii ale uniriștilor implicați în acțiunea “100 de eroi prind rădăcini la 100 de ani de la Marea Unire”
,,Activitatea 100 de eroi prind rădăcini la 100 de ani de la Marea Unire s-a dovedit a fi una foarte interesantă, deoarece toți cei care am luat parte la aceasta, ne-am detaşat de spațiul cotidian, alegând să ne dedicăm, trup şi suflet, naturii. Aştept cu nerăbdare să ne întâlnim peste 30 de ani şi să ne contemplăm stejarii care astăzi sunt vegheați de nume de războinici ce şi-au pus amprenta asupra istoriei neamului.”
Bianca Vrânceanu 11F
,,E minunat să știi că eroi există și la un veac de la Primul Război Mondial. Mă bucur că, prin această activitate, uniriștii, eroi ai naturii, s-au unit cu eroii României de acum 100 de ani.”
Răzvan Matişan 11A
,,A fost genul de activitate la care nu participi doar fizic, ci şi cu sufletul. În primul rând, cu sufletul alături de natură, pentru că e minunat să contribui la frumuseţea ei, şi în al doilea rând, cu sufletul alături de eroii Primului Razboi Mondial, cărora le-am adus un mic omagiu.”
Alexandra Chipăilă 11F
,,A fost o experienţă foarte frumoasă, chiar unică, aş putea spune. Prin această activitate am îmbinat două lucruri foarte importante, am ajutat natura şi am adus un omagiu eroilor Primului Razboi Mondial. Sunt foarte mândră că am lăsat o părticică din spiritul unirist în stejarii plantaţi la Năruja, pe care sper să îi regăsim acolo şi peste zeci de ani.”
Nicoleta Palade 12 C
,,Pentru mine, activitatea 100 de eroi prind rădăcini la 100 de ani de la Marea Unire a reprezentat o modalitate de mulţumire şi recunoştinţă adusă eroilor care şi-au dat viaţa pentru viitorul nostru, al urmaşilor.”
Ciprian Stănilă 12C
,,Astăzi, 5 noiembrie 2017, am plantat primul meu copac. Îi mulţumesc din suflet domnului Dragomir pentru că mi-a oferit această ocazie.”
Alex Ifrimenco 12A
,,A fost o activitate foarte frumoasă în care am învăţat ce înseamnă lucrul în echipă.”
Liviu Vechiu 10F
,,Activitatea aceasta a reprezentat un prilej de relaxare, de a cunoaşte oameni şi locuri noi şi de a ieşi din rutina mea zilnică. A fost o experienţă unică şi de-abia aştept să merg la următoarele activităţi.”
Bogdan Mănăilă 9C
,,Îmi amintesc bucuria cu care am plantat acel prim copac. Îmi amintesc zâmbetele, voia bună, soarele palid și numele eroilor în cinstea cărora am plantat stejarii. Pentru tot îi mulțumim domnului Dragomir, iar acum, cu speranță în suflete, ne gândim la momentele în care copăceii nu vor mai fi copăcei, ci mândri străjeri ai dorințelor încredințate.”
Elena Mocanca 11 F
,,A fost prima exprienţă de acest gen din viaţa mea, mi-a plăcut foarte mult să încerc ceva nou în timp ce ajut natura să se regenereze şi o dată cu ea, şi pe noi, oamenii acestei societăţi. Abia aştept o a doua experienţă de acest gen!”
Ionela Istrate 11G
,,Activitatea aceasta mi s-a părut minunată. Este foarte important sa ne aducem aminte de strămoșii noștri, de sângele vărsat pentru noi și de sacrificiul imens pe care l-au făcut. Nu se putea comemora mai bine un așa eveniment de o anvergură fantastică. Prin faptul că am plantat copaci, (şi nu orice arbori, ci stejari - simbolul măreției și al puterii) le vom duce memoria mai departe și totodată facem un bine mediului înconjurător.”
Amalia Serea 10 E
,,Când am luat parte la acest proiect, nu ştiam exact în ce constă. Ştiam doar că voi merge alături de prieteni şi de domnul Dragomir să plantăm copaci. Alte detalii nu ştiam. Am ajuns acolo şi puţin dezamăgit am aflat că va trebui să plantăm copacii pe o pantă puţin stâncoasă şi, să fiu mai explicit, era destul de greu de săpat. Totuşi, nu am renunţat şi am mers înainte. A fost destul de obositor, dar plăcut în acelaşi timp. Ulterior, am aflat că fiecare copac va fi denumit. Dar nu oricum. Fiecare copac urma să primească numele unui erou căzut in luptele din Primul Război Mondial. M-a emoţionat foarte tare acest lucru şi pe moment am realizat că nu a fost o pură întâmplare toată acea zi. Modul optimist în care am plecat, reprezenta bucuria şi patriotismul cu care eroii au plecat la război. Panta abruptă şi plină de bolovani reprezenta războiul şi luptele care au fost grele, dar totuşi, şi ei, şi noi, am ieşit victorioşi. Astfel, acea zi a fost o lecţie pentru mine şi pe langă faptul că voi avea mereu un copac şi un erou in suflet, am învăţat că lucrurile obținute cu greu, aduc mai mari satisfacţii decât cele obținute uşor.”
Mihai Sima 12 F